Руските военни са напуснали град Буча в Киевска област на 30

...
Руските военни са напуснали град Буча в Киевска област на 30
Коментари Харесай

Русия: Войските се изтеглиха от Буча на 30 март, няма пострадали цивилни

Руските военни са напуснали град Буча в Киевска област на 30 март. Това се твърди в изказване на съветското министерство на защитата, представено от " Интерфакс ".

" Искаме особено да отбележим, че всички съветски елементи Буча на 30 март, ден след кръга от договарянията лице в лице сред Русия и Украйна в Турция ", декларират от министерството.

Според съветската страна, изходите на град Буча не са блокирани.

" Всички локални поданици имаха опцията свободно да изоставен обитаемото място в северна посока, в това число към Република Беларус ", настояват съветските военни. За времето, когато това населено място е било под контрола на съветските въоръжени сили, нито един локален гражданин не е потърпевш от насилствени дейности ", декларират от министерството.

Припомняме, че позицията на Украйна е радикално друга. 

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба прикани задачата на Международния углавен съд да пристигна в Буча, с цел да събере доказателства. Изказването му бе във връзка убийствата на цивилни в града покрай столицата Киев, върху който украинските сили си върнаха контрола на 31 март.

Кулеба акцентира, че тези доказателства ще бъдат употребявани в интернационалните и задгранични съдилища, с цел да бъдат изправени пред съда тези, които са направили " тези зверства ".

Министерството на външните работи на Украйна към този момент изпрати искане до Международния углавен съд.

Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при които съветски военни сили са направили нарушавания на законите на войната против цивилни в окупирани региони на Чернигов, Харков и Киев на Украйна.

Разполага с данни и за Буча.

На 4 март в Буча, на към 30 километра северозападно от Киев, съветските сили  събрали петима мъже и са екзекутирали един от тях. Свидетел споделя на организацията, че бойците принудили петимата мъже да коленичат настрана от пътя, издърпали тениските им през главите и простреляли един от мъжете в тила. " Той падна, а дамите (присъстващи на екзекуцията) крещяха ", споделя очевидецът.

Всички страни във въоръжения спор в Украйна са задължени да съблюдават интернационалното филантропично право и законите за войната, в това число Женевската спогодба от 1949 година, Първия спомагателен протокол към нея и общото интернационално право, акцентират от организацията.

Воюващите въоръжени сили, които имат ефикасен надзор върху дадена област, са предмет на интернационалното право за окупация. В мощ е и интернационалното право за правата на индивида, което е използвано когато и да е.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел даде обещание да бъдат наложени още наказания против Москва поради " жестокостите ", осъществени край Киев.

Шокиран съм от фрагментите на свирепост, осъществена от съветската войска в Киев, написа той в Туитър с хаштаг " Клането в Буча ".

Репортери на " Франс прес "  откриха телата на минимум 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Местните управляващи оповестяват, че в града е открит всеобщ гроб на най-малко 300 цивилни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР